Majstortillas

Konsten av att göra äkta majstortillas!

Jag får ofta frågan om hur man gör äkta tortillas. Jag menar majstortillas! De som vi hittar i  Tacos avdelningen i mataffären är vetetortillas.

Majstortillas är lite krånglig att göra –   men också desto godare om de görs rätt. Tänk på att de måste vara färska när du äter dem, vetetortillas kan man spara i kylskåpet och sedan värma upp dem medan majstortillas smakar inte lika gott redan efter några timmar.

Dock är det gamla majstortillas som man använder om man vill göra egna nachos eller tostadas. Bara fritera, låt rinna av på papper och salta. Klart!

För att göra majstortillas behöver du lite specialutrustning:

  • Majsmjöl: Bara att blanda ut med vatten och lite salt. PAN är lätt att hitta. Jag köpte min på City Gross. Om ni bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö och hittar MASECA den är från Mexico och ännu godare. Men PAN funkar jättebra!
    pammjöl
  • Tortillapress: Om man vill göra egna majstortillas behövs en tortillapress.
  • Två bitar  från en plast påse: så degen inte fastnar i tortillaspressen

När du väl har alla grejer är det bara köra och göra en bunt tortillas. Bara blanda ut mjölet med vatten och lite salt om man vill, blanda till en deg och sedan forma till lika lagom stora bollar.

Lägg en boll i tortillapressen – där du har två bitar av en plastpåse så att degen inte fastnar – och pressa ner.

Lyft på pressen och där har du den. Din första majstortilla. Kom ihåg att ju rundare du gör bollen desto rundare blir tortillan. De blir godare om du gör lagom stora bollar, så tortillasen blir inte så tjocka.


Stek (ingen olja) sedan dina tortillas i en torr panna. Den ska vara lagom het. När de verkar vara färdiga är de lite stela. Vänd och stek på andra sidan ca en minut till. Bli inte rädd om de inte blir som de vetetortillas du är vann att köpa. De brukar inte alls se särskilt läckra ut.

Lägg  dem i en  tortillavärmare (av tyg) där de både håller sig varma superlänge och blir mjuka och goda.
Nu har du ett gäng tortillas redo för att göra dina tacos.

Vi gjorde quesadillas med lite stekta kantareller och stekt korv i små bitar.
Quesadillas är en tortilla med smält ost inuti.
Tacos är allt man vill ha inuti eller något man har i kylskåpet.
Man ska alltid ha en sås (gärna stark)!
Så gott och enkelt!

Nu vet ni hur man gör äkta majstortillas! Frågor?   
  

3 responses

  1. Hejsan. Ja det här har inget med ditt inlägg att tära, men nu har jag äntligen fått skriven min race rapport från Marathon of Dangers i Norra Karelen. Det har ju bara gått 1 1/2 månad sedan loppet😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s